figyelő jehu 2.

figyelő jehu 2.

A következő választásról

2012. június 04. - figyelő jehu 2.

Hogy nem lesz demokratikus - legalábbis a bejáratott demokráciákban megszokott értelemben -, az egészen bizonyos. S az is, hogy belátható időre meghatározza a magyar demokrácia esélyeit.

A szó teljes értelmében demokratikus választás csak működő, többé-kevésbé ép demokráciában lehetséges. S e demokráciák jellemzője, hosszú ideje, hogy a kormányzásra esélyes pártok egymásnak demokratikus alternatíváját képviselik.

Orbániában a demokratikus jogrend romokban; a biztonság kedvéért a választási törvényt is a Fideszhez igazították. A közmédia totális megszállása, közpénzek (benne az említett "közmédia" költségvetésének jelentős része) pártcélokra való - minden korábban kormányzó párt lopásainál gátlástalanabb - elzabrálása; maga a sokszorosan megsarkalt zalaptákolmány tulajdonképpen választási csalásként értelmezhető - szerintem értelmezendő is. Mint ahogy a Fidesz egész hatalomgyakorlása olyan, amely még a hatályos zalaptákolmány szerint is ellenállásra jogosít, sőt: kötelez mindenkit...

Orbániában nincs tehát működő, többé-kevésbé ép demokrácia - kulisszái vannak még itt-ott. Az a párt pedig, amely alkotmányellenesen,.előre megfontoltan szétverte a Magyar Köztársaságot, nyilván nem demokratikus: ennélfogva nem is lehet ellenfeleinek demokratikus alternatívája.

Vagy újrateremtődik a demokrácia esélye, s a Fidesz, a fideszes minta egyszer s mindenkorra elbukik - vagy a demokratikus világ által megvetett Orbánia maradunk, ki tudja, meddig.

Ez a következő választás tétje.

A demokratikus ellenzéknek pedig ezt kellene végre fölfognia, s magatartását ehhez kellene végre igazítania.

A bejegyzés trackback címe:

https://figyelojehu2.blog.hu/api/trackback/id/tr98254064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

34417 2012.06.04. 20:03:51

miért, lesz választás?

15349 2012.06.04. 20:36:43

Azt gondolom... :-)
süti beállítások módosítása