figyelő jehu 2.

figyelő jehu 2.

Túlbuzgott..?

2012. június 16. - figyelő jehu 2.

Frissítve VI. 16-án:

Tessék, lehet tájékozódni...

VI. 9.

Áder felmentette Ravasz László bírót

Száműzni kell Kádár bíráit az igazgatási posztokról /  2. rész

Amikor Ravasz László kétrészes írása megjelent, egyrészt botrányosnak tartottam a nyilvánvaló politikai tendenciája miatt, másrészt arra gondoltam, hogy a bíró úr talán "túlbuzgott". Mindenesetre írását az igazságszolgáltatás függetlensége elleni általános támadás nyitányaként is lehetett értelmezni. Szakmainak álcázott durva politikai kirohanás volt.

Azt gondoltam akkor, hogy a szerző alkalmatlan a bírói szerepre - ki kell rúgni...

Eltelt egy év, és tényleg: mára kényelmetlenné vált. Talán a nemzetközi helyzet, ugyebár... De azért meglep, hogy Áder meghozta a természetes döntést!

Mindenesetre érdekesen tálalja a dolgot az MTI - az Origóra hivatkozva így ír:

MTI 2012. június 9., szombat 14:17

Felmentette Áder János köztársasági elnök azt a Csongrád megyei bírót, aki tavaly súlyos kritikával illette a bírói szervezetet, ezért a bíróság fegyelmi eljárást indított ellene, és felmentését kezdeményezte - írta az Origo hírportál.

A köztársasági elnöki felmentésről szóló döntés május 23-i keltezésű, de csak a június 8-i Magyar Közlönyben jelent meg.


A fentiek alapján a gyanútlan pógár azt gondolhatja, megint ártatlan báránykát rúgtak ki...

Pedig nem. Mindenesetre érdekes.

*

Dezorientált Népszava :-))

A "törvényőr" Áder simán kirúgta a rendszert kritizáló bírót

De a Népszabadság sem fáradt a tájékozódással...

Neonáci-újnyilas honlapok "Áder elhallgattatta a rendszert bíráló bírót" címmel számolnak be a dologról. Hát nem csodálatos..?

*

Kiegészítésül:

Összeomlana-e a magyar igazságszolgáltatás 300 bíró kiesése esetén?

Oda az igazság! - részlet:

"Bár a kormánypárti politikusok ezúttal feltűnően kerülték a bűnbakképző retorikát, az intézkedés közvetlen kárvallottjainak hibáztatását, a jobboldali média azért csak igyekezett betölteni a keletkezett kommunikációs űrt - így válhatott napok alatt legfontosabb hivatkozási pontjukká, mi több, a kérdés kompetens szakértőjévé RavaszLászló, a Csongrád Megyei Bíróság cégbírája.Ravasz bíró terjedelmes írása - Egy szegény bíró panaszai - a Magyar Hírlapban jelent meg, azóta napi rendszerességgel lép fel a kormányközeli média minden lehetséges fórumán az Echo Tv-től a Kossuth rádión át az M1 műsoraiig. Cikkében és médiaszerepléseiben éppen ott folytatja a mondatot, ahol a Fidesz politikusai elhallgatnak: azért kell nyugdíjazni az idősebb bírákat, mert a bírói függetlenség és önigazgatás paravánja mögött változatlanul a pártállami idők erői működnek; ők alkotják a felsőbb fokú bíróságokon dolgozó azon bírói elitet, amelyik nem enged teret az új idők fiataljainak; a másodfok azért bírálja fölül oly gyakran az első fok ítéletét, mert az itt eljáró bírók egy része politikai és egyéb megbízásokat teljesít etc."

Makai Lajos a Magyar Bírói Egyesület elnöke a bíróságok átalakításáról

Uniós petíció...

Kirúgták a rendszert kritizáló bírót - részlet:

"Ravasz László szerint az ítélet üzenete az, hogy ha valaki bírálni meri a diktatúrával a mai napig nyíltan kollaboráló bírósági vezetőket, és valakire már csak a gyanú is rávetül, hogy jobboldali, akkor őt azonnal ki kell rúgni. Ez egy csúnya figyelmeztetés a kormánynak és az igazságszolgáltatás új vezetőinek, hogy „mi még itt vagyunk, és bárkit el tudunk távolítani a bírói karból”. Az elbocsátott megyei bíró szerint mindez azt is jelenti, hogy még nem sikerült megreformálni a bírósági rendszert. Ravasz jelezte, fellebbez a döntés ellen, és ha a jogerős ítélet az elsőfokú határozattal megegyező lesz, akkor az Alkotmánybírósághoz fordul."

*

Június 10.:

Nem volt mérlegelési joga...

A bejegyzés trackback címe:

https://figyelojehu2.blog.hu/api/trackback/id/tr348254082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása