figyelő jehu 2.

figyelő jehu 2.

Kedves fideszes barátaim?!

2012. május 29. - figyelő jehu 2.

"Ezt akarjátok, kedves fideszes barátaim?"

A Népszabadság cikke Somogyi Zoltán fb-bejegyzéséből idéz. S nekem az jut eszembe róla, hogy - a szó politikailag, a közéletben vállalható értelmében - demokratáknak nem lehetnek "kedves fideszes barátai". Nem mostantól, hanem már nagyon régóta: mondjuk, úgy 15 éve.

Legalább.

Demokratának nyilván nem lehetnek "kedves barátai" olyanok, akiktől ezt muszáj kérdeznie: "Miért kell a Fideszt behúzni a nyilasok mellé?"

Ez a kérdés nem most vált indokolttá, hanem legkésőbb akkor, amikor Orbán a nyilvánosság előtt megnevezte kedvenc orgánumait: a rádió Vasárnapi újság című borzalmát, a magyar rádiózás történetének egyik legnagyobb szégyenét; az elzabrált, szalonképtelenné züllesztett "Magyar Nemzet"-et és a Demokratát.

Az utóbbi megnevezése tette teljesen egyértelművé Orbán szándékát: az egyatábor fölépítését, benne a praktikus (hatalmi) okokból "megalkudni" kész újnyilasokkal, neonácikkal.

Akkoriban ugyanis a Demokrata nem csupán saját rasszista anyagokkal volt tele (mint a másik két kedvenc), hanem hetente közölte a legvadabb náci-nyilas irományok reklámjait.

Ennek több mint tizenöt éve. Azóta csupán "kiteljesedett" - az aljas, akarom mondani, amorális orbáni duma jelezte irányban - a "párt" politikája: minőségi változás nem történt.

Akkor kellett volna megkérdezni: mi értelme a Fideszt behúzni a nyilasok mellé? Vagy inkább így: miért kell összevegyülni - erre valók voltak a "polgári körök" - akár a neonáci-újnyilas szélsőjobbal? Nem ez volt a Fidesz egyetlen lehetősége!

Ám a korabeli magyar demokratikus közvélemény épp csak egy picit hökkent meg Orbán dumáján, aztán napirendre tért fölötte. Pedig lett volna mit követelni - még erő is lett volna hozzá! -, lett volna ok súlyos kérdéseket, következtetéseket megfogalmazni. Akkor kellett volna komolyan eltöprengeni: miféle párt az, amelynek vezetője ilyen "vallomást" tehet, és nem hajítják ki azonnal, mint macskát..?

Hát... olyan. Abszolút amorális.   Abszolút vállalhatatlan. Nem lehet "kedves barát" - még udvariasságból sem.

*

Fontos cikk Nyirő, az író és a vele manipuláló politika megítéléséhez: A nemzet mint ponyvaregény.

**


A bejegyzés trackback címe:

https://figyelojehu2.blog.hu/api/trackback/id/tr558254046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

34417 2012.05.29. 19:04:14

így igaz.

Jolán 2012.05.30. 02:44:22

Ez nagyon csúnya és indulatos volt. Ez a Parlament...
süti beállítások módosítása