figyelő jehu 2.

figyelő jehu 2.

Az oktatás szétveréséről

2012. május 29. - figyelő jehu 2.

Több posztban szándékozom erről írni - már csak azért is, mert a hatalmat gyakorló "szervezett rablóbanda" talán legnagyobb bűnének éppen azt tartom, amit az oktatásban, főleg a közoktatásban művelt. Bár a felsőoktatást is szétkúrta rendesen.

Régóta szándékoztam erről írni, érlelgettem a témát, higgasztgattam magam - mégse legyek már túlzottan indulatos. S addig-addig vártam, addig-addig írogattam piszkozatba a vázlatot, még Бездомный (jehu)- ként, míg egy nap arra ébredtem, ki vagyok tiltva (magyarázat azóta nincs se). Próbáltam érdeklődni, érdemi választ nem, de lehetőséget az ideiglenes belépésre kaptam. Harakirit akartam csinálni, de meggondoltam magam. Mentettem néhány posztomat, aztán hagytam az egészet a fenébe, hisz maga a blog elérhető maradt.

Azóta persze nem tudok belépni, nem tudok hozzáférni piszkozatban elmentett vázlataimhoz - megpróbálok megint kis kegyet kunyerálni, hogy kimásolhassam őket... Mindenesetre a témával kapcsolatos korábbi posztjaim innen elérhetők.

*

E témát először a polgári demokratikus köztársaság, a demokratikus jogállam normái felől próbálom megközelíteni. Az állam világi jellege, az állam és egyház elválasztása a legalapvetőbb demokratikus követelmények egyike.

(Az esetleges mostani vagy későbbi ellenvetésekre: ismerek én is ellenpéldákat, ám azok számunkra nem követendők. Ahol demokrácia van, és az állam - formálisan! - "választott" magának egyházat, ill. az állam és a vallás valamilyen formában összekapcsolódik, ott egyrészt a mienknél jóval régebbi és elevenebb a demokratikus gyakorlat, semhogy a hagyomány bárkinek is tényleges sérelmet okozzon; másrészt általában a lakosság vallási szempontból sokkal egyneműbb, mint a magyar. További szempont: a 20. századi magyar "keresztény kurzus" - lényege a hivatalos, állami antiszemitizmus - rossz emléke még túlságosan is eleven, ráadásul a mai, képmutatón kereszténykedő hatalom tudatosan föl is akarja eleveníteni őket. Az állam világi jellegének bármilyen relativizálása ma még fölmérhetetlen konfliktusok forrása lehet - ezzel szemben a szigorúan világi (vallási, hitbéli kérdésekben semleges - vélemény nélküli) állam/önkormányzat valóságos, méltányolható érdekeit senkinek sem sérti. Ha van európában ország, ahol az állam és az egyháza elválasztása a legszigorúbb, legteljesebb értelemben kívánatos, akkor az Magyarország: részint azért, mert a csehekkel együtt a magyar a legkevésbé vallásos nép; részint azért, mert hívő/vallásos része erősen megosztott (a legnagyobb létszámú katolikusság abszolút többsége is "a maga módján vallásos"); s végül azért, mert az állam és egyház összekapcsoltságának hazánkban különösen rosszak a hagyományai.)

Az sok éve már teljesen egyértelmű volt, hogy a Fidesz, ha kormányra kerül, mindent el fog követni az állam és egyház alkotmányos elválasztása elvének relativizálásáért, gyakorlatának fölszámolásáért. Ennek vagyunk most tanúi.

Nincs nap, hogy ne olvashatnánk híreket oktatási intézmények egyházi kezelésbe adásáról - ld. erről:

 

http://nol.hu/belfold/a_hit_gyulekezete_mukodtetheti_a_hajdusamson

i_iskolat

http://nepszava.com/2012/06/magyarorszag/ujabb-pecsi-iskolakat-nyultak-le-az-egyhazak.html

http://nol.hu/specialis/rss_valogatas/20120602-az_allam_gyulekezete

A bejegyzés trackback címe:

https://figyelojehu2.blog.hu/api/trackback/id/tr98254048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása