figyelő jehu 2.

figyelő jehu 2.

Schmitt és Gyurcsány

2012. május 03. - figyelő jehu 2.

Gyurcsánynak vége - olvasom több helyen is -, mégpedig tekintet nélkül arra, hogy plagizált-e vagy sem.

Gyurcsány védekezése hasonlít Schmittéhez - olvasok ilyet is.

Mintha azt sugallnák, hogy a végkifejlet szempontjából mindegy, történt-e plágium vagy sem; mintha a Schmitt- és a Gyurcsány-ügy lényegében azonos természetű volna.

Magam másképp látom, bár egyetértek azokkal, akik szerint ha Gyurcsány plagizált, távoznia kell a közéletből: bármilyen következtetés levonása előtt nagyon fontos tisztázni, mi történt a szóban forgó dolgozatokkal.

Néhány lényegesnek gondolt szempontra hadd hívjam föl a figyelmet:

- Schmittet a HVG leplezte le, Gyurcsányt a Hír Tv keverte gyanúba: a két orgánum között a hitelesség szempontjából (is) minőségi különbség van az előbbi javára;

- Schmitt védekezése azért volt teljesen hiteltelen, mert plagizálását egyértelműen bizonyították; Gyurcsány esetében olyanok a körülmények - olyan körülményeket teremtettek? -, amelyek a bizonyítást valószínűtlenné teszik. Föltételezem, nem is a bizonyítás a cél.

Szerintem demokraták nem tehetik meg, hogy másodszor is elfogadják a Fidesz, illetve propagandistái teremtette Gyurcsány-képet: meg kell követelniük, hogy a Fidesz televíziója inszinuálás helyett bizonyítson. Már csak azért is, mert az enyhén szólva is gyanús eljárás bármikor szinte bárkivel szemben alkalmazhatóvá válhat... Mert vajon hányan tudják előkotorni azt a szakdolgozatukat, amelyet annak idején kizárólag a diploma megszerzésének szándékával írtak..?

*

A fenti írás Бездомный posztja lett volna, ha...

A bejegyzés trackback címe:

https://figyelojehu2.blog.hu/api/trackback/id/tr168253972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13149 2012.05.03. 07:21:47

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=545873 Ahol a bírálat, ott a szakdolgozat is...

11256 2012.05.03. 07:49:51

jogos: a HírTV szerintem túl korán koccintott. (rá kellene szorítani őket például arra, hogy mutassák be azt a Rozs-féle szakdolgozatot, amit a videón szerepeltettek.) én a tényfeltáró bizottságban bízom a legkevésbé - láttuk a múltkor, hogyan működnek -, és az adott ügyben a 30 nap túl kevésnek tűnik. tudom én, hogy jön a vizsgaidőszak, de ezt nem kée összecsapni. a fiatalok számára jó hír azonban, hogy az utóbbi években már mindenütt digitalizálják a dokumentációt (a szakdolgozatokat CD-n is kérik), tehát a következő generációk már nem lesznek ennyire kiszolgáltatottak. (de bárki, aki 1990-1995 előtt diplomázott, ugyanígy megtámadható.)

204112 2012.05.03. 09:13:16

De hiszen annyira nyilvánvaló, hogy a nemtelen szándék használja a maga eszközeit. Ezt nem látni - számomra ez a hihetetlen. És, hogy ki mindenki adja hozzá a nevét , az több mint szomorú.

193225 2012.05.03. 09:33:04

˝A Fidesz szóvivője szerint semmiféle érdemi cáfolatot nem tudott előadni Gyurcsány Ferenc a gyanúsan egyező szakdolgozatok ügyében.˝ Na kérem, lássuk csak azt a két szakdolgozatot, aztán fél óra múlva megmondom. Nincs meg? Igazán? Drága, miről tetszik beszélni? A "harapási engedélyét" mindig magánál hordja? Olyan sárga cetli.

12019 2012.05.03. 09:51:09

Ahogy én látom, A Gyurcsányt fenyegető veszély fifty-fifty alapon oszlik meg aközött, hogy valóban történt-e megjelöletlen másolás és aközött, hogy ő erről mit nyilatkozik, most hogyan viselkedik. A másolás amúgy teljesen rendjén való, ha legalább utalást tett arra, hogy mástól merített. Ez amúgy is nyilvánvaló egy ilyen jellegű diplomamunka során, miután csak azt kell bizonyítani ennek során, hogy ismeri a területet, amiről ír. Ha említette az anyag átvételének tényét, már meg is úszta a dolgot. Ilyesmit különben már említett az egyik első interjú során. Akkor bukna Gyurcsány, ha szó szerint átvette volna a sógor anyagát, anélkül, hogy ezt említi vahol. A többi megmagyarázható, elfogadtatható és méltányolható. (Huszonéves kor, nehéz körülmények, nem jelentős dolgozat, nem jelentős követlemény, stb, stb.) Itt jön aztán a kommunikáció! Gyurcsány természetesen tudja, mi a helyzet a saját diplomamunkája keletkezése körül. Ha ködösít, tagad olyasmit, amit később a tények megcáfolnak, belebukik. Arra játszani, hogy a két munka és bírálataik eredetije nem lesz meg, elég felelőtlen hazárdjáték. Az egyik első nyilatkozata az ügyben többé-kevésbé rendben volt: elismeri, hogy olvashatta a sógor munkáját és ezesetben merített is belőle, valamint reméli, hogy ezt meg is említette a munkában. (Kicsit halovány, mert ő természetesen tudja, hogy olvasta-e, merített-e és említette-e, de végül korrekt.) Ehhez kéne tartania magát, amig az ügy le nem zárul így, vagy úgy. Minden más kockázatot jelent, amibe belebukhat - amire nagy az esély. Egyetlen kivétel van: ha egyáltalán nem másolt, vagy ezt kielégítő forrásmegjelöléssel tette.

193225 2012.05.03. 14:39:00

Rozs Szabolcs dolgozata már megvan!

16940 2012.05.03. 16:52:47

Jogos a post! +!

14479 2012.05.03. 19:30:22

"Szerintem demokraták nem tehetik meg, hogy másodszor is elfogadják a Fidesz, illetve propagandistái teremtette Gyurcsány-képet: meg kell követelniük, hogy a Fidesz televíziója inszinuálás helyett bizonyítson. Már csak azért is, mert az enyhén szólva is gyanús eljárás bármikor szinte bárkivel szemben alkalmazhatóvá válhat..." Azt hiszem, ez a minimum! :)

putyi 2012.05.03. 19:40:29

2. evianna 2012. 05. 03. 7:49 "a HírTV szerintem túl korán koccintott. (rá kellene szorítani őket például arra, hogy mutassák be azt a Rozs-féle szakdolgozatot, amit a videón szerepeltettek.)" Már megtörtént. Na, erre varrj gombot! Ha tudsz...
süti beállítások módosítása