figyelő jehu 2.

figyelő jehu 2.

Megint egy "konzultáció"...

2012. május 30. - figyelő jehu 2.

Frissítve máj. 30-án: csakis a bojkott!

A kormány szóvivője a Klubrádióban ma azt állította, az ellenzéki pártok érdemi válaszadásra szólították föl a polgárokat. S bár egy pillanatig sem gondolom, hogy a mai hatalom bármelyik képviselője bármilyen kérdésben bármikor is igazat akarna mondani, most mégis zavarban vagyok: "az ellenzéki pártokról" ezt a hülyeséget minden további nélkül el tudom képzelni...

Pedig lehetetlen, hogy ne értenék: az orbáni szélhámosság a demokrácia alapkérdését érinti. Mert túl azon, hogy e hatalom akkor is hazudik, amikor kérdez; túl azon, hogy a kérdések stupidak is, nem csupán félrevezetők - érdemi választ adni rájuk lényegében lehetetlen; szóval, minden fontos vagy kevésbé fontos kritikán túl látni kell: az itt a kérdés, milyen társadalomban gondolkodunk. Tagolt, bonyolult struktúrában, nyilvános érdekképviseletben és -egyeztetésben; autonóm szakmai és tudományos szférákban (akkor is, ha a "tudományos hatalom" - ahogy azt a Duna Tv-n adott négyrészes prolitápból megtudhattuk - idegen érdekeket szolgáló, nemzetellenes valami...), vagy pedig földöntúli izék által földöntúli izékbe avatott Örökös Vezetőben, aki - ha éppen Kedves - le-lehajol az ő szeretett népéhez, megtudakolandó, bölcsnek, kedvesnek, szeretettnek tartják-e...

Maga a forma, az eljárás akkor is elutasítandó, ha a kérdések lényegiek, jól megfogalmazottak - de hát erről sincs szó. Nincs komoly érv az ellen, hogy a demokratikus pártok ezt a jó királyt vagy legalábbis jó és kegyes kormányzót idéző, feudális bűzű és fasisztoid gesztust minden megalkuvás nélkül visszautasítsák!

A kérdések ismerete nélkül is azt gondoltam: ezért az eljárásért szembeköpés volna a méltó válasz. Olvasván a kérdéseket: úgy kellene a Kedves Vezetőt szembe köpni, hogy az beborítsa egész pofátlan pofáját...

*

Május 28.

A Kedves Vezető ismét lehajol az ő népéhez, hogy bölcs, megértő, szeretetet sugárzó mosollyal megérdeklődje, hányan szeretik még őt.

Igen, ez a "konzultáció"  közpénzből megcsinált személyes és pártérdekű közvélemény-kutatásként is értelmezhető. S amíg a Fidesz ilyesmit megtehet, nem csodálható, ha nincs szüksége normatív állami támogatásra - s amire neki nincs szüksége, azt elvenné másoktól is...

De - sajnos - sokkal több, ami történik, mint e meglehetősen közönséges szélhámosság, amelyet azért jogállamban az illetékesek büntetőjogi szempontból is megvizsgálnának.

Azt is csak futólag jegyzem meg, hogy két-három ilyen "konzultáció" elhagyásából simán összejönne annyi pénz, amennyit a pártoktól akarnak elvenni...

Másról van itt szó.

A demokrácia intézményeinek és becsületének további, következetes rombolásával és ezzel összefüggésben pofátlan néphülyítéssel van dolgunk. Rögtön le is kell szögezni: az a nép, amely ennyi tapasztalat után továbbra is hajlandó hülyülni, megérdemli sorsát. Mert normális helyen "a nép" a hozzá lehajló Kedves Vezetőjét, kihasználva a pozíció adta lehetőséget, tökön rúgná, bizony... De legalábbis elfordulna tőle.1

Orbánia azonban abnormális ország.

*

Centrális erőtér van, bölcs vezető van, disznók különbizoccsága, mely gondosan mérlegeli a nép érdekeit, szintén van. Mit kezdene ilyen ország az egyeztetések intézményesített, nyilvános formáival? Csak vinnék a pénzt, rosseb! Nem sokkal egyszerűbb, ha a Kedves Vezető megbízottai - ismeretlenek a zembereknek, de a K. V. bizonyára ismeri őket - megfogalmazzák a legfontosabb kérdéseket, mégpedig úgy, hogy a válaszokkal ne lehessen nagyot tévedni?

Ahol minden ilyen flottul megy, mi a faszt kezdenének a zemberek az érdekvédelmi szervezetekkel; mi szükségük volna ilyen-olyan szakmák intézményeire?  A médiákban folytatott nyílt eszmecserékre? Pártokra?! - horribile kimondani is!

Ki-ki maga találhatja el a várt választ - és nagyon jó az is, hogy nem tudják egymást befolyásolni, nem zavarják meg egymást defetista kételkedéssel, tudóskodó töprengéssel, értelmiségieskedő vitákkal.

Megkapják a Kedves Vezető kérdéseit, és Neki magának válaszolnak - olyan ez, mintha beszélhetnének Vele; mintha befolyásolhatnák Őt - csak arra nem szabad gondolni, hogy eldöntött kérdésekről érdeklődik. De ha gondol rá valaki: hát az is Kedves tőle! vagy nem..?

Visszaküldöm a kérdőívet, és a továbbiakkal nem kell törődnöm, hisz a korábbiakkal sem törődtem - minden megy a maga útján. Nem tudom, kik és milyen módon értékelik, de nem is érdekel: azt sem tudtam, kik állították össze a kérdéseket. Nem tudom, mi lesz a beküldött válaszok, rajtuk az adataim sorsa, de abban biztos lehetek, hogy a Kedves Vezetőnél, az általa megbízottaknál a lehető legjobb helyen lesznek.

S ez a nyugalmi állapot már-már maga a boldogság. Vannak persze, akik értetlenkednek, berzenkednek, sőt: idegen érdekekért ügynökösködnek, a bankok mellé állnak - de rájuk is szükségem van, hogy élvezhessem nyavalygásukat, ismétlődő kudarcaikat.

Láttam a boldogságot én,
lágy volt, szőke és másfél mázsa.
Az udvar szigorú gyöpén
imbolygott göndör mosolygása.
Ledőlt a puha, langy tócsába,
hunyorgott, röffent még felém -
ma is látom, mily tétovázva
babrált pihéi közt a fény.

(József Attila: Eszmélet, 11.)

**

1Butaságokat írtam, persze: normális helyen Kedves Vezetők labdába sem rúghatnak...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://figyelojehu2.blog.hu/api/trackback/id/tr358254042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

265793 2012.05.28. 21:22:52

Kedves Jehu! Orbánnak ez az egyik legaljasabb húzása! Mint írod, már rég eldöntött (ál)kérdésekre várja a választ! És ez a hülye, birka nép azt be is veszi, h bármilyen beleszólása lenne! Abból a pénzből hány életmentő műszert, felszerelést lehetne vásárolni, amikért most a média kuncsorog adományként? Ja! Akkor a Kedves Vezető nem lenne igazolva, h őt erre hatalmazta fel az ő birka népe! Bocsi, de kezdek már a sok szemétségükön begurulni!

15349 2012.05.28. 21:34:06

Az benne a "jó", hogy a dolog akkor is tökéletesen antidemokratikus volna, ha a kérdéseket komolyan gondolná, a válaszokat tényleg hasznosítani akarná... De hát ez a "műfaj" nem való ilyesmire... Kizárólag a tényleges egyeztetés ellehetetlenítésére alkalmas.

265793 2012.05.28. 21:47:39

2. jehu (szerkesztő) Eviannával beszéltük valamelyik nap, h azt kéne megkonzultálni, h ezekbe a visszaküldött ívekbe bele lehessen nézni! Még akár a Fb.-on is egy oldalt létrehozni! Ki-ki leírhatná a véleményét! Nna akkor lenne csak nagy pofára esés! :-))

34417 2012.05.29. 16:49:46

normális helyen Kedves Vezetők labdába sem rúghatnak... dehogynem. úgy tudom, a pszichiátrián a frusztráció feloldására labdajátékokat használnak...

12910 2012.05.30. 11:51:25

http://www.168ora.hu/itthon/felhivas-adatletiltasra-avagy-mondjunk-nem-et-az-adathalaszatra-96915.html

265793 2012.05.30. 14:28:33

Újabb őrület veszi kezdetét: ....."A hvg.hu birtokába jutott egy az MTVA vezetőinek kiküldött levél, amely egy új gyakorlatot vezet be a határon túli magyarok megnevezését illetően. A rövid üzenetben az áll: "Gazsó L. Ferenc MTVA Tartalom Előállítási vezérigazgató-helyettes utasítása értelmében kérjük, hogy mostantól a televíziós és rádiós műsorainkban a 'határon túli' helyett konzekvensen a 'külhoni' kifejezést használjátok." http://hvg.hu/itthon/20120530_mtva_hataron_tuli#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2012_5_30

14479 2012.05.30. 19:31:26

Csak egy reményünk lehet: annyira korszerűtlen ez az egész, hogy épeszű ember nem veheti komolyan. Viszont a kemény mag egyben tartásához tökéletes. Ők azok, akik elhiszik, hogy Viktor törődik velünk! Ők azok, akik nem bánják, hogy rosszabbul élnek, csak a "kommunistáknak" stb. legyen rossz. És végül: ők adják majd a janicsárokat/csendőröket, ha erőszakkal kell fenntartani a rendszert.

12635 2012.05.30. 19:38:03

"a kérdések stupidak is, nem csupán félrevezetők - érdemi választ adni rájuk lényegében lehetetlen; " - ennyi a lényeg...lehetetlen
süti beállítások módosítása